Beni Ouarain, de echte berbers uit Marokko.

Beni Ouarain, de echte berbers uit Marokko.

Sinds enige jaren zijn de beni ouarain vloerkleden uit het atlasgebergte in Marokko enorm populair in de westerse interieurs.

Beni Ouarain vloerkleden zijn gemaakt van hoog waardige schapenwol. De motieven zijn zwart of bruine tekens op een ivoor witte achtergrond. Ook de ketting en inslag draden zijn van wol. De kleden worden door de lokale vrouwen zelf geknoopt voor gebruik in hun eigen huis. De kleden worden, in principe, dus niet gemaakt voor de commerciele markt. Hierdoor is elk kleed uniek. Bij de echte beni ouarain vloerkleden kom je dus nooit twee dezelfde tegen.

Verzamelen van de Beni Ouarain kleden

Door de populariteit van de kleden zijn er nu handelaren in Marokko die deze berbers verzamelen. Met auto’s rijden deze handelaren door de dorpen. Ze vragen aan de lokale bevolking wie zijn kleden wil verkopen, en daarna wordt er onderhandelt over de prijs. Sommige dorpen in het atlas gebergte zijn moeilijk te bereiken, een ezel biedt dan uitkomst.
beni-ouarain-winter

 

Nadat de kleden verzamelt zijn worden deze een voor een gewassen. Met veel sop en water wordt het kleed grondig schoongemaakt. Na het schoonmaken moet het kleed twee dagen in de zon hangen om te drogen. Na het drogen worden de kleden grondig nagekeken en daar waar nodig hersteld.

 

beni-ouarain-vloerkleed

Tegenwoordig kan je de toon aangevende interieur magazines als VT Wonen, Ariadne at Home, en Stijlvol  wonen niet openslaan of je komt een berber uit het atlasgebergte tegen. Ze passen perfect in onze hedendaagse interieur stijl. Onze huizen hebben tegenwoordig geen vloerbedekking meer, hout en beton zie je nu in meer en meer huizen op de vloer. Een warm vloerkleed kan dan heel mooi uitkomen. Als bijkomend voordeel is dat het de akoestiek in het huis ten goede komt.

 

beni-ouarain-tapijt
Beni- ouarain vloerkleed

Beni Ouarain vloerkleed op maat laten maken

Gelukkig is de techniek van het knopen van deze speciale berbers nog niet uitgestorven. Er zijn vrouwen die deze techniek nog steeds beheersen. Het is dus mogelijk om de echte beni ouarain kleden op maat te laten maken. Hier komen we in een volgend blog op terug.

 

Reageren is niet mogelijk.